Ποιότητα εσωτερικού αέρα

Περνάμε έως και το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους και ο αέρας που αναπνέουμε στο σπίτι επηρεάζει την υγεία μας και την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας. Επομένως, η καλή ποιότητα του εσωτερικού αέρα αποτελεί βασικό στοιχείο για ένα άνετο, υγιές και ασφαλές σπίτι.
Τι λένε οι μελέτες
Το να περνάς χρόνο στην ύπαιθρο είναι ένα προνόμιο για λίγους. Όταν δεν βρισκόμαστε στο σπίτι, περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας στο σχολείο, στη δουλειά, στο γυμναστήριο ή στα καταστήματα: εσωτερικοί χώροι όπου η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε πρέπει να είναι υγιής και ασφαλής. Ωστόσο, δεν είναι πάντα έτσι. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο αέρας σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι έως και 5 φορές πιο μολυσμένος από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους. Και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι δεν είναι η μόνη απειλή για την ποιότητα των εσωτερικών μας χώρων.
"Ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον είναι αυτό που συνδυάζει κατάλληλο εσωτερικό μικροκλίμα (θερμοκρασία και υγρασία), ακουστική άνεση, χαμηλή συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων και υψηλής ποιότητας, έντονο φωτισμό". Martina Demattio, μηχανικός στην Agenzia Casa Clima
Διατήρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της υγρασίας υπό έλεγχο
Επομένως, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου, τη συγκέντρωση και την ευεξία. Ο καθαρισμός του αέρα του σπιτιού σας από ερεθιστικούς παράγοντες, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει. Τι είναι οι ερεθιστικοί παράγοντες; Πρώτα απ' όλα, τα λεπτά και υπέρλεπτα σωματίδια σκόνης: παρόλο που παράγονται κυρίως από την εξωτερική ρύπανση, μπορεί να είναι επιβλαβή αν ο αέρας του εσωτερικού χώρου δεν αερίζεται σωστά. Προσθέστε σε αυτά τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs, που απελευθερώνονται από τα έπιπλα, τα χρώματα, τα καλλυντικά και τα καθαριστικά), τη γύρη, τη μούχλα και τα βακτήρια, τα οποία συμβάλλουν στην επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνεται προσεκτικά υπόψη το ποσοστό υγρασίας του αέρα: θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 50-60%, προκειμένου να αποφεύγεται η ξηρότητα και οι ερεθισμοί, καθώς και ο πολλαπλασιασμός της μούχλας και των βακτηρίων.
Το να κάνετε το σπίτι σας άνετο είναι εφικτό. Δεν χρειάζονται πολλά γι' αυτό: μόνο μερικές μικρές ενέργειες, απλά και συνειδητά βήματα, και λίγη βοήθεια από υψηλής ποιότητας προϊόντα επεξεργασίας αέρα.
Καλές και υγιεινές καθημερινές συνήθειες
Ενώ, από τη μία πλευρά, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, από την άλλη, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς μας χώρους σίγουρα εξαρτάται. Πράγματι, η λήψη απλών καθημερινών μέτρων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εκπομπής βλαβερών ουσιών από το ίδιο μας το σπίτι. Μερικά παραδείγματα; Καθαρίστε και αερίστε το χαλί σας, καθώς αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα της σκόνης και τα βακτήρια. Μην καπνίζετε σε εσωτερικούς χώρους και περιορίστε τη χρήση κεριών. Για τις δουλειές του σπιτιού σας, χρησιμοποιήστε πανιά από μικροΐνες και φυσικά προϊόντα όπως λευκό ξύδι και νιφάδες σαπουνιού. Πλένετε τα φίλτρα του κλιματιστικού σε τακτική βάση. Αερίστε το στεγνό καθάρισμα πριν το βάλετε πίσω στη ντουλάπα.